неділя, 20 грудня 2009 р.

Вітамін К

Вітамін К надходить до організму як з їжею, так і виробляється власними бактеріями людини в кишечнику.

Основною функцією цього вітаміну є його участь у системі згортання крові, бере участь у синтезі протромбіну. Депо вітаміну К знаходиться в печінці, та на відміну від депо інших жиророзчинних вітамінів, воно дуже швидко поновлюється.

Дефіцит вітаміну К може виникнути у людей, які довго лікувалися антибіотиками, дієта яких містить мало цього вітаміну. Такий дефіцит супроводжується зовнішніми та внутрішніми кровотечами.

Добова потребе здорової людини у вітаміні К становить 0,2 - 0,3 мг.

У новонароджених дітей запаси вітаміну К вкрай малі, так як передача цього вітаміну через плаценту практично не відбувається, кишечник дитини при народженні стерильний і, відповідно, не містить бактерій, які виробляють вітамін К. Годування грудьми чи адаптованою сумішшю дозволяє уникнути дефіциту вітаміну К.

Передозування вітаміну К майже не виникає через ного дуже низьку токсичність. Основні джерела цього вітаміну — листкові овочі, цвітна і білокачанна капуста, помідор та бульба. Велика кількість його міститься в різних крупах, фруктах та м'ясі, особливо печінці.

Немає коментарів:

Дописати коментар